Народні засоби для профілактики грипу та застуди

Навіть у вік сучасних технологій і високорозвиненою фармацевтичною індустрією багато людей воліють використовувати народні засоби для профілактики грипу та застуди. Це багато в чому виправдано: природні протизастудні ліки часто допомагають захиститися від простудних захворювань нітрохи не гірше, ніж медикаментозні препарати, але при цьому вигідно відрізняються від останніх натуральним безпечним складом, доступністю і м’яким впливом на організм. 
Здавна часник та цибуля вважаються надійними засобами профілактики застудних захворювань.
Які ж речовини входять до складу часнику?
Часник допомагає при застуді, так як містить масу корисних мікроелементів, які позитивно впливають на зміцнення здоров'я людини. Він містить у своєму складі калій, магній, натрій, азотисті речовини, кальцій. У ньому досить високий вміст фосфорної, кремнієвої кислот, фітонцидів та ефірних масел. Це тільки основні речовини, які є у складі цінного овочу.
Корисні властивості часнику
Унікальний склад часнику зробив його популярним у народній медицині. Продукт має чималу кількість корисних властивостей для організму: 
- нормалізує роботу органів дихання;
- стимулює травлення;
- зменшує кількість цукру в крові;
- ефективно загоює рани;
- знімає втому;
- надає судинорозширювальну, жовчогінну та сечогінну дії;
- володіє високою активністю проти вірусів герпесу і грипу;
- зміцнює дрібні судини і капіляри.
Народні рецепти з часнику
Існує величезна кількість народних засобів, які виготовляються з часнику. 
Для лікування зубного болю розріжте часточку часнику і прикладіть її на зап’ястя, на те місце, де зазвичай перевіряють пульс. Прив’язувати потрібно з того боку, з якого болить зуб. Тримайте 15 хвилин. Почервонілу від часнику ділянку шкіри змастіть вазеліном або жирним кремом.
Для лікування ангіни потрібно зробити настій часнику: зубчик часнику дуже дрібно нарізати, покласти у склянку з теплою водою і настоювати одну годину. Профільтрованим настоєм потрібно полоскати горло.
Для лікуванні застуди. При вживанні часнику в лікарських цілях: часточки слід попередньо подрібнити і залишити в такому вигляді хвилин на 10-15 хвилин. За цей час відбудеться виділення аліцину, здатного на даному етапі максимально проявити свої цілющі властивості. Нарізаний часник потрібно ретельно розжовувати; від проковтування зубчиків у цілому вигляді одужання доведеться чекати досить довго. У подрібненому вигляді часник при застуді буде проявляти свої цілющі властивості, навіть якщо їм посипати бутерброд з маслом або додати в овочевий салат. Якщо бентежить специфічний аромат, що виділяється з рота, можна пожувати шматочок лимона, гілочку петрушки, корицю, сухий чай або кардамон, після чого прополоскати рот водою. 
При нежиті рекомендується кілька часточок часнику помістити в каструльку з товстим дном, залити склянкою води, потримати на слабкому вогні протягом 20 хвилин. В охолоджений часниковий чай додати 1 ч. л. лимонного соку і перемішати. Дихати над цим паром, поки настій не охолоне.
Медово-часникові ліки
Існує велика кількість ліків на основі часнику. Найбільш повно свої корисні властивості продукт проявляє в поєднанні з іншими природними компонентами. Так, легко позбавить від застуди часниково-медова суміш, для приготування якої потрібно подрібнити на тертці кілька зубчиків часнику і з'єднати їх із чайною ложкою меду. Компоненти ретельно перемішати. Перед сном з'їдати ложку приготованої суміші і запивати її теплою водою.
Часниковий компрес зігріваючий
У поєднанні зі свинячим жиром подрібнений часник при застуді послужить відмінним зігрівальним компресом. Для цього кілька подрібнених часточок городнього продукту і пару ложок несолоного свинячого жиру потрібно розмішати. Отриману масу нанести на ступні ніг, ретельно втерти в шкіру, обгорнути поліетиленом, зверху вдягти вовняні шкарпетки. Дану процедуру рекомендується робити на ніч. Замість смальцю можна використовувати гірчичний порошок, узятий з часником в однакових пропорціях. При підвищеній температурі такий компрес робити не рекомендується.
Часникові інгаляції
У лікуванні простудних захворювань досить ефективними є часникові інгаляції. В емальовану ємність потрібно налити гарячу воду, покласти в неї кілька подрібнених зубців часнику і ложку соди для пом'якшувального ефекту. Або заварити по 3 столових ложки материнки, ромашки і м'яти. Перед процедурою до гарячого трав'яного відвару потрібно додати подрібнену часточку часнику. Часниковими випарами, дія яких спрямована на зменшення інтенсивності проявів застудних захворювань, рекомендується дихати 10-15 хвилин. Потім необхідно укутатись в ковдру і лягти спати.
Пам’ятайте, що часник та цибулю потрібно споживати правильно. Лікарі-натуропати радять: якщо ви маєте дисбактеріоз, здуття живота, болі в шлунку чи інші проблеми, то часник слід порізати на тоненькі шматочки й проковтнути, не розжовуючи. Вони пройдуть кишківником, поступово віддаватимуть ефірні олії та пригнічуватимуть паразитів. Завдяки нормальній роботі кишківника в людини вже підніметься імунітет.
Дуже добре підвищує імунітет сало з часником: їх треба порізати, додати прянощів і їсти кілька разів на день. Це посилює лімфовідтік, зміцнює лімфатичну систему і, головне, підвищує імунітет легень. Але, якщо спершу з’їсти саме сало, а через якийсь час часник, то бажаного результату не досягнете. Не бійтеся холестерину: сало його не збільшує. Порізані часник і сало можна їсти: з картоплею, класти на бутерброд, додавати як приправу тощо.
 
Корисні властивості цибулі
Цибуля теж володіє вельми широким спектром лікувальної дії. Насамперед її використовують для профілактики грипу. Особливо сильною дією володіють фітонциди цибулі гострих сортів, тих, що змушують нас плакати.
Лікувальні властивості цибулі пояснюються великим вмістом біоактивних речовин: білків, вуглеводів, вітамінів (С, В1 В2, В6, E, PP), пантотенової кислоти, флавоноїдукверцетину і його глікозидів, ферментів, сапонінів, органічних кислот (яблучної, лимонної), ефірного масла, азотистих речовин, мінеральних солей (калію, фосфору, заліза, йоду), полісахариду інуліну, фітину, сірковмісних сполук, рибофлавіну, бактерицидного кристалічної речовини, клітковини. Специфічний гострий і різкий аромат цибулі обумовлений ефірними маслами, яких більше в гострих сортах. Для посилення лікувального ефекту надається перевага вживанню цибулі в свіжому вигляді. А для усунення запаху цибулі з рота потрібно просто пожувати гілочку свіжої петрушки або шматочок лимона зі шкіркою.
Лікувальні рецепти з використанням цибулі при грипі та застуді
- У період епідемії грипу в якості профілактичного засобу рекомендується їсти свіжу цибулю (по 1/3 цибулини, запиваючи теплим чаєм з лимоном або журавлинним морсом, жуючи цибулю протягом 2-3 хвилин).
- Можна використовувати цибулю, змішану зі сметаною: 1 ст. ложка дрібно накришеної цибулі і 1 ст. ложка сметани.
- На початковій стадії захворювання 50 г ріпчастої цибулі труть на тертці, додають 2 ст. ложки столового оцту, все змішують і віджимають через марлю. До отриманого настою додають 4 ст. ложки меду. Приймають по 1 ч. ложці кожні півгодини.
- У якості профілактики грипу закапують у ніс свіжо вичавлений сік у поєднанні (1:1) з морквяним соком і рослинним маслом по 2-3 краплі 3 рази на день.
Варто попередити, що часник та цибуля, хоч і містять потужні противірусні речовини, але сильно подразнюють слизову рота. Тому присмачувати цими спеціями краще лише легкі овочеві страви. Якщо ви взагалі погано реагуєте на гостру приправу, додайте трохи соку цибулі, часнику в мед. Це пом’якшить подразнювальний ефект і посилить лікувальну дію.
 
Марія Войцьо,
майстер виробничого навчання циклу практичної підготовки
НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області