Мандарини - наші новорічні фрукти
Ми всі вже давно звикли до того, що Новий рік - це ялинка, пухнастий сніг, олів'є і мандарини. Ми віримо, що з кожною з'їденою мандаринкою свято стає ближче. Мандарини не тільки створюють нам атмосферу дитинства і свята, але ще й дуже корисні.
Користь мандаринів - безумовна. Проте варто пам'ятати і те, що цитрусові - один з найсильніших алергенів, до того ж зловживання помаранчевими ласощами може чинити негативний вплив на нирки і слизову шлунка.
Чим корисні мандарини
Мандарин - яскравий представник сімейства цитрусових, який прекрасно зберігає всі корисні властивості при транспортуванні. М'якоть мандарина на 89,7% складається з води, решта 11,3% припадають на цукор (близько 7%), кислоти, пектинові речовини, мінеральні солі, глікозити, ефірні масла і вітаміни.
Про вітамінний склад мандаринів слід згадати окремо. Мандарини рясніють вітаміном С, якого в 100 грамах плоду міститься 35 міліграм. Крім того, мандарини багаті вітамінами групи В, зокрема В1 і В2, входить до їхнього складу і вітамін Р, К, D і провітамін А. Мандариновий сік містить кальцій, магній і калій. Сприяє цей «помаранчевий напій» підвищенню апетиту і поліпшенню обмінних процесів.
У мандаринах не накопичуються нітрати, тому що в них міститься лимонна кислота, що захищає плоди від інших шкідливих речовин. У білій плівці, яку більшість ретельно знімає з часточок, містятьсяглікозити, які відмінно зміцнюють наші судини. У його шкірці містяться речовини, які з успіхом лікують біль у животі, діарею, блювоту і бронхіти. Тому не поспішайте викидати мандаринову шкірочку, яка здатна ще й надавати заспокійливу дію. Шкірка мандаринів багата ефірними маслами, органічними кислотами, каротином.
До речі, самий великий вміст фенолікової амінокислоти, яка називається сінефріном, робить мандарин незамінним при лікуванні астми і хвороб бронхів. Висушена шкірка мандарина застосовується як засіб пролонгації знеболюючих, до того ж, непогано заспокоює нервову систему.
Отже мандарини мають такі корисні властивості:
- сприяють поліпшенню апетиту;
- відновлюють мікрофлору кишечника;
- насичують організм вітамінами;
- сприятливо позначаються на травленні і діяльності кишечника;
- покращують імунні функції організму;
- мають здатність протистояти мікробам грибка;
- борються з серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією, атеросклерозом;
- лікують дисбактеріоз;
- рекомендуються при захворюваннях печінки;
- допомагають швидко відновитися, якщо ви отруїлися;
- сприяють профілактиці раку;
- допомагають лікуванню каменів у нирках і сечовому міхурі, циститу;
- містять клітковину, тому допомагають впоратися з хронічними запорами;
- борються з ожирінням;
- містять вітаміни, необхідні вагітним, годуючим мамам, якщо немає алергії.
Як вибрати мандарини
Щоб правильно вибрати цей новорічний фрукт, ви повинні знати, що марокканські мандарини - одні з найсмачніших і солодких, шкірка в них тонка, легко чиститься. А ось турецькі мандаринчики - кислуваті на смак, у них багато насіння, хоча шкірка теж тонка. На відміну від марокканських, фрукти з Туреччини не яскраво-помаранчеві, а жовті з зеленуватим відтінком. Але перше місце зайняли іспанські мандарини, так як вони дуже соковиті, ароматні і солодкі. В них тільки два насіннячка, а шкірка пориста і товста.
Ось скільки корисних властивостей у мандаринів, тому намагайтеся включити їх у свій раціон харчування.
А. С. Трена, методист обласного методичного кабінету
НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області